+36-70/359-3559

Termékcímke nyomtatás

A termékcímke nyomtatás szükségességéről és létjogosultságáról nem kell külön szót ejtenünk, hiszen ha bemegyünk a boltba, minden egyes terméken valamilyen címkét látunk.

A termékcinkék használata sok esetben nélkülözhetetlen, hiszen az értékesítést különböző törvényi szabályozások és gyakorlati lehetőségek is keretbe foglalják. A gyakorlati alkalmazásban használhatók a vonalkódok, feltüntethető természetesen a termék megnevezése, a különböző termékjellemzők, az árak bruttó és akár nettó kimutatásban is.

Érdemes pontosítani kicsit, hiszen a termékek előállítói nem minden esetben tudják bizonyosan, milyen adatok szerepeljenek a termékcímkén. Mindenekelőtt a címkének tartalmaznia kell a termék megnevezését, a termék jellegéből adódóan a súlyát vagy a mennyiségét, az összetételét vagy a szerkezetét, a gyártási és a lejárati dátumot, a tárolásra vonatkozó ajánlást, a származási helyet, elérhetőséget, vonalkódot. Az ár megjelölése történhet bruttó és nettó kiírásban is, de természetesen az áfával terhelt bruttó árnak kell hangsúlyosnak lenni, máskülönben megtévesztő lesz a termékcímke.

Amennyiben egy árut kereskedelmi forgalomba szeretnénk bocsátani, az esetben vonalkódot kell igényelnünk. A vonalkód egy 13 számból álló sorrend, amely gyakorlatilag a termékünk azonosítószámaként szerepel. Ennek van bizonyos költsége; ki kell fizetni egy egyszeri regisztrációs díjat, kötelesek vagyunk egy úgynevezett alaplicenc díjat fizetni, valamint számolnunk kell a Cégprefix regisztrációjával kapcsolatos költségekre.

Mint említettük, a termékcímkéken megjeleníthetünk árat, de ez természetesen nem kötelező; a kiskereskedők egyáltalán nem szívlelik a beárazott termékcímkéket, hiszen ilyen módon beáraztuk helyettük a termékeket. Ez több problémát is felvethet; a kiskereskedő nem tud nagyobb vagy kisebb haszonkulccsal forgalmazni, mint amit mi meghatároztunk neki, ráadásul nem tudja akciósan értékesíteni a termékeinket, ha mindenáron sürgősen túl akar adni rajtuk.

Emiatt elsősorban azt szoktuk javasolni, hogy akkor készítsünk beárazott termékcímkéket, ha a termékeket mi magunk forgalmazzuk. Ilyen módon senki munkáját nem keserítjük meg és saját magunk alatt sem vágjuk a fát a partnerségi kapcsolatok gyengítésével.

Természetesen van mód akciós címkék gyártására is; ilyen esetben az eredeti ár mellett megjelenhet a százalékos kimutatás a leárazásról vagy pedig egyszerűen áthúzható az eredeti összeg.

Általánosságban érdemes megfontolni azt a tanácsot is, miszerint a termékcímke készüljön minél minőségesebb papír felhasználásával, hiszen a csomagolás és a címkézés nagymértékben határozza meg, a vásárló milyen véleményt alkot egy termékről.