+36-70/359-3559

Könyvnyomtatás

A könyvnyomtatás a digitális világban is megőrizte a jelentőségét, hiszen a könyvek örök értéket képviselnek, amit nem helyettesíthetünk DVD lemezekkel vagy táblagépekkel. Kevesen tudják, de a könyvnyomtatás nem mindig tömeges méretekben történik; sokszor csak néhány példányra van szükség, de szerzői kiadás esetén akár egyetlen egy könyv is készíthető. Lássuk, mit kell tudnunk a könyvek nyomtatásáról…

A könyv nyomtatása előtt olyan kérdésekre kell választ adnunk, amelyek alapjaiban határozzák meg a kiadvány kinézetét és küllemét. Legelső kérdésként számba kell vennünk, hogy a nyomtatvány tartalmazni fog-e képeket vagy pedig kizárólag szöveges tartalmakat fogunk nyomtatni. Ez elsősorban technikai kérdés, ami jelentős költségvonzattal is bírhat.

Számba kell vennünk azt is, milyen méretben lenne célszerű a könyv nyomtatása. Ez részben technika kérdés, de inkább ésszerű döntés kérdése; a regényeket és a regényszerű könyveket rendszerint kisebb méretben készítjük, hiszen ezek kényelmesebben tarthatók a kézben, illetve a sorok szélessége miatt az emberi szem így könnyebben „ugorhat” a következő sor elejére. A nagyobb formátumokat inkább a képes könyvek esetében érdemes használni, ahol a grafika jelenti a könyv meghatározó értékét.

Papírminőséget is kell választanunk. A nyomtatás minősége, a képi tartalmak mennyisége, illetve a lapszám mellett a papír minősége befolyásolja leginkább, mennyiből tudunk előállítani egy könyvet. A papír minősége rendkívül széles skálán mozog. A legerősebb, hófehér papírtól egészen a hajszálvékony salátapapírig szinte minden rendelkezésre áll. Általában a középkategóriás papírok tökéletesen megfelelnek egy átlagos kiadvány nyomtatásához.

A papír minőségének körébe tartozik a borító is. Kétféle választási lehetőségünk van: a puha fedelű és a kemény táblás megoldás. A puha fedelű kiadványos rendszerint meleg ragasztással vagy pur ragasztással készülnek. A könyvborítók között elterjedtek az úgynevezett füles borítók. Ezek esetében a borító szélesebb a könyvtestnél, majd visszahajtva gyakorlatilag kétszeres keménységet biztosít a borítónak. Természetesen a kemény táblás könyvek mutatósabbak, igényesebbek és tartósabbak is. És talán mondani sem kell, drágábbak is… A nyomdák rendszerint lehetőséget kínálnak gömbölyű és szögletes gerinc készítésére is. Esetükben a könyvkötés cérnafűzéssel történik vagy ritkább esetben ragasztással.

Ha saját könyv nyomtatásra van szükségünk, érdemes konzultációt kérnünk a kiszemelt nyomdától. Ilyen módon számos értékes szakmai ajánlást ismerhetünk meg.

Kérdése van? keressen minket!