+36-70/359-3559

Használati utasítás és kezelési kézikönyv nyomtatása

Rengeteg olyan áruval és termékkel találkozunk a boltok polcain, amelyekhez használati utasítást vagy kezelési kézikönyvet mellékelnek. Gondoljunk egy mosógép használati kézikönyvére vagy akár egy babakocsi összeszerelési útmutatójára. Szinte akármilyen nagyobb értékű vagy kissé komplexebb terméket vásárolunk, mindenhez jár valamilyen útmutató vagy kézikönyv.

Ha egy árucikk valamely funkciójából adódóan precíz előkészítési munkálatokat igényel, akkor bizonyosan szükség van mellékelt dokumentációra. Látható, hogy nagyon sok termék esetében nélkülözhetetlen a használati utasítás vagy a kezelési útmutató.

Az ilyen jellegű nyomtatványok elkészítése az erre alkalmas nyomdákban történik. A használati utasításoknak és kézikönyveknek számos olyan technikai elvárásnak kell megfelelniük, amelyekért a nyomda a felelős. Az elkészített digitális anyagot megfelelő minőségben kell „papírra vetni”.

A használati utasítások és kezelési útmutatók esetében sem mondhatjuk, hogy a minőség másodlagos, viszont sok esetben költségoptimalizálásra van szükség. Ez a folyamat már sokszor a grafikai szerkesztésnél kezdődik; a grafikus vagy a szerkesztő az ideálisnál kisebb betűméretet használ annak érdekében, hogy néhány lapot megspórolhasson.

Ha olcsóbb megoldásra van szükség, az esetben a fekete-fehér vagy az egyszínű nyomtatás is segíthet a költségek faragásában. Az irkafűzés a legelterjedtebb kötési mód, ez azonban csak meghatározott vastagságig alkalmazható; általában az 52 oldalas terjedelem felett már ragasztásra van szükség. Természetesen lehetőség van borító használatára is, amely lehet fóliázott vagy hagyományos. A borítózás a legtöbb esetben az előlap és a hátlap együttes használatát jelenti.

A megrendelők sokszor azzal érvelnek, hogy a használati utasítások és kezelési útmutatók nem szépirodalmi kiadványok és nem ajándéktárgyak, de még csak a termék megítélését sem befolyásolják. És ebben tökéletesen igazuk van; tehát az ilyen jellegű nyomtatványok esetében némileg spórolhatunk a papír minőségén. Természetesen csak ésszerű keretek között… A nyomtatás nem történhet „csomagolópapírra”, nem hullhat szét, de nincs szükség feltétlenül a legmagasabb minőségű papírra. A technikai kivitelezés során a megrendelő igényei érvényesülnek; választhat fényes vagy matt papírt, amely vastagsága rendszerint 65-130 g/m2 között változhat. A matt papír használata elterjedtebb, a nyomdák is általában ezt ajánlják.

Szót kell ejtenünk a méretekről is. Noha a nyomdák rendszerint az A3-as maximális méretettel dolgoznak, amit A4-es formátumra hajtogatnak, a legtöbb esetben ennél kisebb méreteket használunk. A kisebb méretek egyszerűen kényelmesebbek.